Yuki - upadły anioł Konohy...

Temat: [Megane I phI] Pomocy - zwariowała elektryka
cześć, mam taki problem, jak włączę światła, wycieraczki, kierunkowskazy, elektryczne szyby to słychać głośne bzyczenie z okolicy skrzynki bezpieczników, jeśli coś włącze a silnik był odpalony to gaśnie.
Wycieraczki nie działają w ogóle, ruszyły się tylko 5 cm. i stoją (i jeszcze coś silniczek skrzeczy), centralny zamek z pilota wariuje, raz otwiera raz zamyka drzwi.
Zaraz będę sprawdzał wszystkie bezpieczniki, może to jakiś przekaźnik ?
Proszę o pomoc co to może być ?
niektóre rzeczy działają, np. światła długie, elektryczne lusterka.
wydaje mi się że uciekła gdzieś masa dla tych wspólnych nie działających elementów (światła drogowe, kierunki, wycieraki przednie, szyba pasażera i może coś jeszcze) - ktoś wie gdzie to jest zmasowane ???
Źródło: megane.com.pl/viewtopic.php?t=20700



Temat: [Megane I phII] radio nie gaśnie, zegar nie świeci...
****WIEC SPRAWA SIE ROZWIĄZAŁA - PRZEPALIŁ SIE BEZPIECZNIK****



Witam Panów..

Problem polega na tym, że:
1. po wyłączeniu zapłonu (wyjęciu kluczyka ze stacyjki) włączone wcześniej radio nie gaśnie (radio oryginalne) - trzeba z palca przyciskiem.
2. Zegar nie świeci się po włączeniu zapłonu - jest widoczny dopiero w chwili włączenia radia bądź świateł w aucie.
3. pomimo wyłączenia zapłonu (kluczyk nie jest w stacyjce) działa elektryczny podnośnik szyby w drzwiach kierowcy.

Prawdopodobna przyczyna - rozpadła mi się wtyczka zasilacza GPS'u w gnieździe zapalniczki i spowodowała zwarcie. Zapalniczka wymontowana i obce elementy z niej wyciągnięte, na chwilę obecną cała jest odpięta - lecz objawy nie ustąpiły ...

Pytanie jak sobie z tym poradzić? Czego i gdzie szukać?

Pozdrawiam
Źródło: megane.com.pl/viewtopic.php?t=20676


Temat: [Megane I phII] Padł centralny zamek i elektryczne szyby
Witam Wszystkich!

Opisze w skrócie przebieg zdarzeń i problem.

Wczoraj rano otworzyłem normalnie samochód z pilota, uchyliłem sobie szybkę i wyjechałem w trasę(po paru km zamknąłem szybę).
Po jakiś 30 km, będąc w mińsku zatrzymałem się pozałatwiać różne sprawy. Wychodzę z samochodu, chcę go zamknąć jak zawsze z pilota i.... nic się nie dzieje....
Alarm się włączył, kierunki mrugnęły, dioda w środku mruga, ale centralny się nie zamknął...
Szybki rzut oka na bezpieczniki, wszystkie ok. No cóż zamknąłem wszystkie drzwi kluczykiem i ręcznie i poszedłem. Wróciłem, otworzyłem sobie drzwi kierowcy kluczykiem, odpalam, chcę sobie otworzyć okno,a tu zonk... elektryczne szyby też nie działają....

I taką miałem przygodę....

Nagle przestał mi działać centralny zamek na wszystkich drzwiach z pilota oraz z wewnątrz (ryglowanie drzwi) i el. szyby.
Bezpieczniki sprawdziłem są ok, prąd do nich dopływa, a dzisiaj zaczęło coś piszczeć/bzęczeć w okolicy bezpieczników jak naciskałem przycisk na konsoli od otwierania drzwi od środka.

Pierwsze co mi przyszło do głowy to to że centralny i szyby są na jednym obwodzie, skoro razem przestały działać, ale nie wiem czy dobrze myślę...
A, centralny zamek jest fabryczny, szyby też, a alarm zakładali u dilera.

Proszę o pomoc, jakieś sugestie, sprawa jest dojść pilna.

Przeszukałem wczoraj forum, ale nie znalazłem nic co by pasowało do mojego przypadku...

[ Dodano: 2010-05-10, 10:53 ]
Źródło: megane.com.pl/viewtopic.php?t=22910


Temat: [Megane I phI] zamontowanie el. szyb
Witam. Podłączę się pod temat. Mam Megane 1,4 RN z 98roku bez elektrycznych szyb. Założyłem lewe drzwi z wersji RT z szybami elektrycznymi. Nie ma instalacji w aucie do sterowania szybą i lusterkiem. Instalacja nie jest problemem tylko mam pytanie czy skrzynka bezpieczników jest uniwersalna - tzn jest miejsce na przekaźnik szyb, gniazdo z wyprowadzeniami przewodów do drzwi itd. czy też muszę wymienić całą skrzynkę?
Źródło: megane.com.pl/viewtopic.php?t=11726


Temat: [Megane II phI] Jeszcze raz na temat coupe conso.
Witam,

Ponieważ w poprzednich tematech nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi pozwalam sobie jeszcze raz zapytać o bezpiecznik coupe conso. Czy po wymianie/wyjęciu tego bezpiecznika normalnym jest że urządzenia elektryczne rzekłbym "luksusowe" tj. klima, podgrzewanie tylnej szyby, zapalniczka przestają działać? Bo w mojej megi tak wlasnie się stało... Teraz działają tylko kierunki wentylator i wycieraczki (ale tylko z manuala bo już z czujnika deszczu nie). Ponadto komputer normalnie pracuje i pokazuje spalanie, dystans itp.

Jakie kroki mam podjąć by w pełni przywrócić funkcjonalność elektroniki???
Źródło: megane.com.pl/viewtopic.php?t=22538


Temat: [Megane I phI] Problem z przednim fotelem
Witaj kolego śliczne dziękuje za informacje na temat przedniego fotela w Renault Megane i interesuje mnie jeszcze jedna rzecz otóż wyczytałem na forum że jak w tych wersjach są elektryczne lusterka to są one zazwyczaj podgrzewane i że są one połączone z podgrzewaną tylną szybą. Czy jest to prawda ?? bo u mnie one nie działają chociaż zaglądałem do bezpieczników i bezpiecznik od tych zewnętrznych lusterek jest ( od podgrzewania ). Jest to wersja 1.6 RT 16v 2000r.

Jeszcze raz ślicznie dziękuje i pozdrawiam.
Źródło: megane.com.pl/viewtopic.php?t=21145


Temat: [Megane I phI] Lusterka Zewnetrzne
Witam interesuje mnie jedna rzecz otóż wyczytałem na forum że jak w tych wersjach są elektryczne lusterka to są one zazwyczaj podgrzewane i że są one połączone z podgrzewaną tylną szybą. Czy jest to prawda ?? bo u mnie one nie działają chociaż zaglądałem do bezpieczników i bezpiecznik od tych zewnętrznych lusterek jest ( od podgrzewania ). Jest to wersja 1.6 RT 16v 2000r.
Źródło: megane.com.pl/viewtopic.php?t=21657


Temat: [Megane I phI] renault megne brak swiateł wycieraczek ...
witam. panowie mam problem z reno megane 1997r silik 1.4. moj problem jest taki ze nie działaja awaryjne,kierunkowskazy, swiatła mijania , pompa paliwa,wycieraczki, elektryczna szyba od kierowcy oraz ryglowanie dzwi od wenatrz za pomoca przycisku na srodku konsoli, oraz nie swieci mi sie lampka od immo ta czerwona na desce. bezpieczniki sprawdzone 100 razy te w kabinie oraz te w komorze silnika.jezeli ktos mial podobny problem i go rozwiazał bardzo prosze o pomoc.z gory dziekuje
Źródło: megane.com.pl/viewtopic.php?t=13014


Temat: Elektryczne szyby megane II - nie działa strona pasażera
Witam.
Najpierw to powinienem się przywitać co niniejszym czynię.

Jak napisałem w temacie. Nie działa elektryczny podnośnik szyb od strony pasażera.
Nie podpinałem napięcia do silnika, ale już na zasilaniu prądu nie ma :/
Sprawdzałem bezpieczniki (co za żabojad to opisywał?!) ale wszystkie są sprawne. Szyba od strony kierowcy działa bez problemu, zaś od strony pasażera ani wyłącznik kierowcy ani pasażera nie działa.
Czy spotkał się ktoś kiedyś z takim przypadkiem?

P.s. "szukajka" nic nie znalazła
Pozdrawiam
Grzesiek
Źródło: megane.com.pl/viewtopic.php?t=9843


Temat: Megane II - źle działające elektryczne szyby.
Witam.

Jak w temacie. Pow wymianie akumulatora elektryczne szyby działają skokowo, tzn. Po wciśnieciu zamknięcia bądź otwarcia szyby jest ona przesuwana kilka cm. I tak trzeba kilka razy zanim dojdzie do końca. Przypomne jeszcze że akumulator ześwirował tzn. zaczęło cykać w okolicach bezpieczników no i go wymieniłem.

Co może być przyczyną i jak by się tego pozbyć??

Pozdrawiam

Adrian
Źródło: megane.com.pl/viewtopic.php?t=302


Temat: podnośnik szyb elektryczny megane 2001 opuszcza nie opuszcza
Dwie przenie szyby leżą, jeszcze do nich nie zaglądałem. Ale na parkingu raz opusciłem tylną szybę i nie chciała się podnieść. Zdjąłem tapicerkę wyjąłem podnośnik. Przełącznik zmieniał poraryzację +/-, -/+ 12 V (sprawdzałem napięcie na stykach-może za mały prąd daje) lecz podnośnik/silnik kręcił się w jedną stronę. Obruciłem na nim magnes zaczęł kręcić się w drugą więc silnik wygląda na sprawny. Podłączyłem przełącznik do opuszczania szyby z drugich tylnych drzwi (szyba tam się opuszczała i podnosiła) podnośnik zaczął kręcic w dwie strony lecz po chwili przestał. Po podłączeniu z powrotem miałem już 2 tylne szyby niesprawne Puki co obróciłem magnes na silniku tak abym mógł podnieść szybę i podniosłem ją do góry. I tak na razie zostawiłem. Możliwe jest że jakieś sterowanie padło od tych szyb ? podłączane to jest przez jakiś komputer? czy jest to prosty przełącznik zmieniający polaryzację +/- na -/+ 12 V i nie ma tam wielkiej filozofi co mogło by się popsuć? Samochód to megane 2001 cdi kombi

Znalazłem rozwiązanie: Głównie to miałem styczniki otwierające dzrzwi zabrudzone i styki przykopcone. Musiałem je rozebrać i zetrzeć delikatnie papierem ściernym i to wszystko. W drugiej tylnej szybie bezpiecznik wywaliło (każda szyba ma swój bezpiecznik), a przedniej szybie z prawej strony w podnośniku linka pęknięta (zaożyłem nowy podnośnik) oraz w podnośniku od strony kierowcy pęknięty plastikowy element - wymieniłem go na ten od podnośnika z zerwaną linką. A styczniki wszystkie dla pewności rozebrałem i przeczyściłem styki.
--
dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam
Leszek

Źródło: megane.com.pl/viewtopic.php?t=6746


Temat: Problem z el.szyba kierowcy
Witam wszystkich,
jako ze tydzień temu stalem sie właścicielem Megane uznalem ze trzeba sie zapisac

Autko rocznik 1996 wersja 1,6 RT

to tyle tytułwm wstępu...


Mimo, że mam to autko dopiero tydzień już pojawił się 1 problem z elektryczną szybą kierowcy, która CZASAMI nie chce się otworzyć. Po odpaleniu auta i przejechaniu 100m znowu dziła.

W chwili gdy nie chce się otworzyć wciśniecie przycisku skutkuje "kliknieciem" z okolic bezpieczników. A właściwie z za bezpieczników...

byłbym wdzięczny za pomoc
Źródło: megane.com.pl/viewtopic.php?t=2635


Temat: [Megane I phI] Wymiana akumulatora...
Pożyczyłem samochód szwagrowi. Po dwóch dniach stwierdził że ma problem z odpalaniem. Próbował z kolegą odpalać go z kabli ale pomylili kable + z - i zwalili z akumulator. Po włożeniu nowego akumulatora Megi oczywiście nie odpala. Nie działa centralny zamek, nie świeci kontrolka immobilizera, brak świateł, nie działają elektryczne szyby itp. a po przekręcenia kluczyka miga kontrolka z "falami" (to chyba awaria układu elektrycznego). Po przekręceniu zapłonu silnik kręci ale to wszystko. Ponieważ jestem laikiem mam pytanie czy pozostaje mi tylko serwis Renault? Mechanik (taki z warsztatu za płotem ) powiedział że zwalony jest komputer ale kolega poradził mi to Forum bo to może być banalny problem z bezpiecznikami. Proszę o pomoc z uwzględnieniem że ja naprawdę nie znam się na naprawie samochodu a nie chciałbym oddawać do serwisu Renault bo już raz tam był i mało mnie z Torbami nie puścili .
Źródło: megane.com.pl/viewtopic.php?t=19464


Temat: megane cope 2.0 problem rok 1996
mam ją od niedawna zauważyłem dwa problemy:
- nie działają boczne uchylne szyby (przyciski czyszczone , bezpieczniki OK)
czy ktoś wie jak się za to zabrać

- po przekręceniu stacyjki słychać stuki z obudowy ukaładu wentylacji (jak by silniczek nie domykał klapki) nadusze przycisk obiegu zamknietego powietrza klapka się zamyka i przestaje stukać , jak temu zaradzić

- czy ktoś posiada kompletny schemat instalacji elektrycznej lub serwisówkę

- czy można samemu zbudowac interfej do diagnostyki
Źródło: megane.com.pl/viewtopic.php?t=2749


Temat: Jak wyjac konsole z bezpiecznikami??? Megane '96
Witam
Nigdzie w necie nie moge znalezc pomocy wiec postanowilem dolaczyc sie do forum:) Mam nadzieje ze nasza wspolpraca bedzie dluga i owocna:) tyle tytulem wstepu... a teraz do rzeczy:)

Mam uszkodzony przekaźnik najprawdopodobniej od szyby elektrycznej po stronie pasazera. Znajduje sie on pod konsola z bezpiecznikami(ta w kabinie) jednak na tej samej podstawce. Podstawka pod bezp. jest przymocowana jedna srubka jednak jej odkrecenie nic nie daje bo cala podstawka trzyma sie jeszcze na "czyms". Nie chce uzywac zbyc wiele sily zeby czegos nie popsuc...
Czy ktos z forumowiczow zna sposob na wymontowanie konsoli z bezpiecznikami???? Prosze o pomoc...
dzieki z gory pozdrawiam

EDIT: juz nie aktualnie:) dalem rade
Źródło: megane.com.pl/viewtopic.php?t=938


Temat: [Megane I phII] Przepalający się bezpiecznik.
Witam. Moim problemem jest notorycznie przepalający się bezpiecznik prawe światłą pozycyjne oraz szyby elektryczne tył (dzieje się tak w gdy chcę opuścić jakąś szybę przy zapalonych światłach - samochód bezwypadkowy także o majstrowaniu nie ma mowy) . Wiem że były podobne tematy ale tamte tyczyły się spalonych żarówek. Ja swoje wymieniłem jakieś 5 miesięcy temu i wszytko było w porządku aż do teraz. Zaobserwowałem także że samochód " kopie" przy wysiadaniu z niego - czy jest to wina tapicerki czy też gromadzenia się ładunków w skutek złej pracy/uziemienia jakiś urządzeń samochodu. Jeżeli ktoś zetkną się z podobnym problemem proszę dać znać.
Źródło: megane.com.pl/viewtopic.php?t=8328


Temat: [Megane I phI] Pomocy !!! potrzebuję waszej porady zanika z
a Wiec tak megi ogolnie stoi na parkingu firmowym bo mam sluzbowy wozek . ktoregos pieknego dnia chcialem sie nia przejechac i kicha nie odpali. Z tego co wiem padla podczeriwen i immo . elektryk wywalil mi immobilajzer z komputerka odciał zasilanie immo i wstawil nowy sterownik centrlnego zamka . i super auto odzylo ale teraz mam kolejny problem

po jakiejs 0,5 - 1 h jazdy gasnie mi zasilanie nie mam wtedy kierunków awaryjnych , wycieraczek i szyby elektrycznej kierowcy. elektryk stweirdzil ze brak zasilania w skrzynce kolo akumlatora wiec przeczyscilem styki bezpieczniki i to samo sie dzialo. wiec wywalilismy to chwilowo spielismy na krotko i dalej lipa. wyciagnal wiec caly modul ten w srodku z bezpiecznikami i stwierdzil ze 1 z przekazników sie przytopil i jak sie zagrzeje to nie przepuszcza pradów . wiec skoczylem na szrota kupilem nowy modul iiii ........... dalej lipa

objawy przy starym module . jak przekrecil stacyjka wszystko dzialalo ale jak odpalil silnik po 5 sek brak kierunkow awaryjnych wycieraczek szyby keirowcy i alarmu. jak zgasil silnik znowu wszystko chodzilo. jak zdjal;em kleme akumlatora a zalaozylem ja znowu to autko znowu dziallalo przez ok 1 h dopoki sie znowu nie pojawily sie cyrki.

objawy przy nowym module. podobne tylko ze teraz po wylaczeniu silnika juz nic nie dziala

prosze pomozcie mi chcialbym juz na sezon wiosenny pojedzic Moja Megi a poki co dalej bidulinka stoi na parkingu

temat uwazam za zamkniety okazało sie ze driver na module sie przegrzewa od zamontowania xenonów i jak sie przegrzeje to robi takie jajca. xenony trzeba puscic nowa instalacja i bedzie po sprawie
Źródło: megane.com.pl/viewtopic.php?t=12841